Fortsätt till huvudinnehåll

Funderingar kring konsumtion kring jul...

På den här bloggen lägger jag ju mest ut bilder på sådant som jag sytt, eller gjort på annat vis. Ibland känner jag dock för att göra andra inlägg, och detta blir ett sådant...

På julafton funderade jag över konsumtionen kring jul. Även om vi som vanligt sade att "i år drar vi ner lite på julklapparna" så inhandlades ju naturligtvis massa saker. Och jag fick många fina saker av de nära och kära. Tack!

Vad är egentligen bäst: inte konsumera alls, sy egna kläder, köpa ekologiskt, närproducerat, svenskproducerat, tillverkat i låglöneland? Ska man satsa på kvalitet och få plagg eller kvantitet? På ett sätt är det ju bra att konsumera så mycket man kan, då driver man ju ekorrhjulet framåt... å andra sidan är det ju inte försvarbart ur klimathänsyn.

Vännen och släktingen Ellen driver en blogg om medvetet mode, och medvetenhet kring mode. För att minska mitt ekologiska avtryck skall jag försöka att sy saker av återanvända tyger/kläder, åtminstone som test. Kolla gärna in Ellens blogg:

http://medvetetmode.wordpress.com/about/

God fortsättning på julen!

Populära inlägg i den här bloggen

Tips & trix, hur man syr en ärm/benmudd på enklaste sätt

Hur syr man en mudd till ett baby- eller barnplagg på enklaste sätt?

Frågan kommer ofta upp i en sygrupp jag följer på facebook. Jag har ett sätt som jag brukar använda, säkerligen är jag inte ensam om denna metod, men jag tänkte att jag kan ju bjuda på hur jag gör med lite bilder.

Metoden fungerar på alla typer av muddar till alla typer av plagg, men är framförallt användbar på ärm- och benmuddar på plagg i de minsta storlekarna.

1. Välj ett föremål i lämplig storlek att trä upp mudden på. Jag väljer ofta en hårspraysflaska till småplagg, tex en konservburk till större.
 2. Sy ihop muddarna längs som långa rör. Kolla stretchriktningen!
 3. Vik mudden dubbel, rätan utåt, och trä upp på röret, som på bilden.
 4. Ta plaggets tyg och trä utanpå mudden. Mudd och plagg ska nu vara räta mot räta.
(Det funkar lika bra att ha mudden innerst, jag väljer det som är enklast för stunden).

 5. Nåla ev med en eller några få nålar.
Kolla så att plaggets ärm-/bensöm ligger parallellt med muddens söm.…

Sysysy-klänning i randig trikå till mig

Jag lyckades 😎
Min version av sysysy-klänningen, från UR på SVT.
Är galet nöjd med att jag vågade sy i randigt tyg o mönsterpassa. Jag sydde i fintyget direkt. Tyget är från Tygaffären på Lagerströmsplatsen.
Mönstret finns här: http://www.ur.se/mb/pdf/Arbetsblad/185000-185999/185900-2_85010362004_arb.pdf

Ändringar: ingen huva, ärmar förlängda 3 cm, rygg kortad 2 cm. Strl XS


Barnvagnsfilt med nallebjörnar - hur gosig som helst

Ikväll har jag äntligen fått tummen ur och sytt en filt av det fina nallebjörnstyget jag köpte i Tygaffären för några veckor sedan. Filten är medvetet sydd relativt liten, ca 60 * 70 cm, för att funka i liggvagnen.
Tyget kommer passa den beställda vagnen sååå bra! Och oavsett om lilla pyrets kön kommer filten nog användas flitigt. För mig som gillar nallar så var det kärlek direkt när jag såg tyget!
Här är två (halvbra) bilder. Det är svårt att fota filtar.